torsdag 2 juni 2016

Politikernas piruetter med prostatapatienterna

Vad innebär att vara folkvald mer än på valdagen?
MEDBORGARDIALOG!

KB Politikernas piruetter med prostatapatienterna

Sjukvård/ I måndags kunde vi läsa att Region Skåne nu beslutat att följa vårdgarantins bortre gräns på 90 dagar för cirka 30 män med prostatacancer.

Deras beslut är att skicka alla dessa män till privata sjukhus i Göteborg för robot­operation.

Orsaken är bland annat att det finns för få robotoperatörer (ett tips från coachen: på CSK finns en sådan specialist som kan och borde få hjälpa till i stället).

Trots att det finns fem robotar i Skåne lyckas man inte uppfylla kravet på rimlig väntan på operation.


Den verkliga orsaken till vänte­tiden är inte att antalet robotoperatörer är för få, det finns sju stycken i Malmö/ Lund och Helsingborg .

Det som bromsar och försenar dessa operationer är att personal­politiken inom den skånska sjukvården är så usel, framförallt i Malmö/Lund att personalen väljer att sluta på grund av vantrivsel.

Detta tillstånd har existerat under flera år, med kontinuerlig avtappning av kompetent personal.

Det låtsas politikerna inte om, utan beskriver den skånska sjukvården som attraktiv.

Senaste exemplet på hur attraktiv vården är visades klart, då 24 IVA- sköterskor sade upp sig, just på grund av den usla personalpolitiken.

Inte heller detta förstod politikerna. Vad ska behövas för att de ska vakna upp till verkligheten?

Den fortskridande förödelsen av sjukvården i Skåne leder automatiskt till att det blir kö till operationer, trots att sängplatser finns.

Sjukvårdsaktivitet, framförallt operativ sådan, får och kan inte ske då det inte finns tillräckligt med personal som sköter den postoperativa vården.

Vi i prostatacancerföreningen Provitae i Kristianstad och nordöstra Skåne har i flera år kämpat för att politikerna äntligen ska rusta upp urologivården på CSK.

Men hittills har de varit total kallsinniga och ointresserade av detta – livligt påhejade av urologerna i Malmö/Lund.

Dessa vill nämligen inte ha någon konkurrens från CSK, där det sedan flera år finns en mycket kunnig robotoperatör med 10 års erfarenhet från urologkliniken på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Honom har de mycket aktiv motarbetat ända sedan han kom till CSK.

Var det någon som pratade om kollegialitet?

Nej, jag tänkte väl det...

Dessa 25–30 patienter som nu ska skickas till Göteborg för mycket dyr kostnad, ska betalas med skånska skattepengar.

Dessa patienter skulle istället ha kunnat bli opererade på CSK, inom den skånska ekonomiska ramen och inte som nu till dyra extrakostnader, som våra smarta politiker hellre väljer, än att se till att CSK äntligen ska få fungera även urologiskt.

Vad väntar ni politiker på?

Urologkliniken var i början av 2000- talet en mycket välrenommerad klinik – nu slagen i spillror av lindrigt sagt kortsiktig politik. Det finns alla förutsättningar för att snabbt få kliniken på fötter igen med en robot på plats, det finns som sagt redan en kunnig operatör.

Ibland kan man bli vansinnig på smalspårigheten i politikerhjärnorna, liksom den njugga inställningen från urologerna i södra Skåne.

Johan Sällström

pensionerad kirurg

medlem i Provitae

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar