tisdag 5 juli 2016

Vi orkar inte arbeta mer än vi redan gör

Expressen: Vi orkar inte arbeta mer än vi redan gör

Det nya arbetstidsavtalet gör att vi för vår egen hälsas skull tvingas säga upp oss, skriver sjuksköterskan Erika Kruse och 24 av hennes kolleger på Akademiska sjukhusets akutmottagning. 

Akademiska sjukhusets akutmottagning står öppen dygnet runt. Till oss kommer människor i livets alla skeden och ibland i livsavgörande ögonblick. Något tak för hur många patienter vi kan ta emot existerar inte, för våra dörrar står alltid öppna.

Men nu orkar vi sjuksköterskor på akutmottagningen inte mer och väljer att säga upp oss.

Under ett dygn kan vi ta hand om upp till 200 patienter. En ensam sjuksköterska kan ansvara för allt från tio upp till 35 patienter med varierande akuta tillstånd.
Akutmottagningens personal finns tillgänglig dygnet runt och ska hela tiden vara på alerten, arbeta professionellt, vara empatiska och kunna identifiera en kritiskt sjuk patient. Vi finns och står bredvid våra medmänniskor i glädje och sorg.

I dag jobbar vi efter en arbetstidsmodell som genererar mer ledig tid som ersättning för obekväm och psykiskt påfrestande arbetstid - den så kallade poängmodellen.

Vårdförbundet (VF) sa för två år sedan upp detta avtal då man såg negativa effekter i modellen för oss arbetstagare vid föräldraledighet och sjukdom.
Det var ett sätt att tvinga arbetsgivaren till förhandlingsbordet för att rätta till bristerna i denna arbetsmodell.

Det nya arbetstidsavtalet gör att vi för vår egen hälsas skull tvingas säga upp oss, skriver sjuksköterskan Erika Kruse och 24 av hennes kolleger på Akademiska sjukhusets akutmottagning.

Men trots förhandling har VF och arbetsgivaren, landstinget Uppsala län, inte kunnat enas om en ny arbetstidsmodell. Och nu har avtalsperioden löpt ut.

Detta innebär att personalen kommer får gå tillbaka till den modell som gällde innan poängmodellen, vilket kommer öka personalens arbetstid med mellan 11 till 18 procent.

Personalen kommer också att få mer obekväm arbetstid och sämre ersättning för den. Vi har en arbetsplats som vi trivs på och en bra arbetsmodell vilket har gjort att sjukfrånvaron minskat. Nu kommer troligtvis sjukfrånvaron och stressymptomen att öka igen.

Även platsbristen som råder på sjukhuset påverkar oss. Våra fantastiska kolleger på avdelningarna tvingas överbelägga till dess att sängarna är slut och korridorerna är fyllda till bredden.


När avdelningarna är maximalt överbelagda så måste akutmottagningen även fungera som en vårdavdelning. Väntetiderna blir långa, patientsäkerheten försämras och resurserna räcker inte längre till.

Vi är ungefär 120 personer anställda på Akademiska sjukhusets akutmottagning varav hälften är sjuksköterskor - sjuksköterskor som orkar jobba dygnets alla timmar, alla dagar, året runt. Vi klarar det för vi har en fungerande arbetstidsmodell som vi är nöjda att jobba efter. Vi orkar ta hand om svårt sjuka patienter därför att vi också får tid för återhämtning.
Vi vet vad vi mäktar med, och vi vet också att vi inte kommer orka jobba mer än vi gör nu. Att våra lönevillkor samtidigt ska försämras gör inte saken bättre.

Frågan är om någon av landstingspolitikerna som står bakom detta beslut om nytt arbetstidsavtal har gått ett pass i våra skor och vet vad vårt arbete innebär?

Det är med stor sorg och frustration som akutmottagningens sjuksköterskor nu lämnar in sina uppsägningar efter eget och övervägt beslut. Många kan inte tänka sig ett annat jobb, men orkar heller inte arbeta enligt det kommande avtalet.

Att fortsätta vårt arbete är vår högsta önskan, men nu orkar vi inte längre! Vi tvingas för vår egen hälsas skull, lämna fantastiska kolleger och vårdbehövande patienter.

Frågan är vad politikerna har för plan för akutmottagningen på Akademiska sjukhuset efter vi lämnat i september? Kommer dörrar som alltid varit öppna tvingas stänga?

Erika Kruse och 24 sjuksköterskekolleger på akutmottagningen,
Akademiska sjukhuset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar