fredag 26 augusti 2016

Fullmäktiges beslut om Orup upphävs

Hur ser ansvaret ut för Region Skånes ekonomi gentemot skattebetalarna??

KB Fullmäktiges beslut om Orup upphävs

Det var fel att sälja Orups sjukhus för billigt, anser förvaltningsrätten som upphäver regionfullmäktiges beslut från i november.

Regionfullmäktiges beslut om försäljning av Orups sjukhus upphävs av Förvaltningsrätten i Malmö.

Det var i november som regionfullmäktige tog det formella beslutet att sälja Orups sjukhus till Bera Holding i Lund.

Ärendet hade föregåtts av diskussioner, då flera anbud kommit in och ett var högre. Det gjorde också att såväl vänstern som Sverigedemokraterna reserverade sig mot förslaget, som röstades igenom av S, MP och borgerliga alliansen med 117 röster mot 31. En moderat deltog inte på grund av jäv.

Ärendet hade förberetts av servicenämnden i Region Skåne, som tagit in anbud på sjukhuset. En person hade lämnat in ett bud på minst 20 och som mest 55 miljoner. Detta betraktades som för osäkert, och Orup gick i stället till Bera Holding i Lund för 44,5 miljoner.

Efter detta bildade mannen ett nytt bolag som la in anbud på lägst 55 och högst 75 miljoner kronor. Detta bud antogs aldrig, vilket gjorde att männen bakom budet överklagade till förvaltningsrätten.

Domen därifrån säger nu att regionfullmäktige har handlat fel, i strid mot kommunallagen, som inte beaktade det nya budet och har sålt Orups sjukhus för billigt.

Regionen svarade att de inte antog budet då det inte varit möjligt att utan giltigt skäl säga upp det kontrakt servicenämnden gjort med Bera Holding. Ett argument som det nya bolaget avfärdade med att det inte behövts sägas upp om nämnden gjort rätt och antagit det högsta budet från början.

Även förvaltningsrätten i Malmö anser att avtalet borde gått att sägas upp, då det var villkorat av senare politiska beslut. Rätten anser även att regionen med sitt beslut har sålt fastigheten till underpris, vilket strider mot kommunallagen, då detta även blir ett indirekt stöd till Bera Holding.

"Fullmäktiges beslut att godkänna försäljningen strider därför mot den nämnda bestämmelsen och ska följaktligen upphävas av det skälet" skriver rätten i sitt domslut.

Om inte domen överklagas måste försäljningen göras om när domen vunnit laga kraft.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar