fredag 5 augusti 2016

Politikerna säger inte ett ord om lönsamhet

KB Politikerna säger inte ett ord om lönsamhet

Operationsrobot/ Robotfrågan är mycket noggrant utredd flera gången enligt Maria Nyman-Stjärnskog (S) men man gör ändå en till… Har de tidigare, så noggranna, utredningarna inte givit klarhet?

Den mest väldokumenterade utredningen är gjord på CSK av en urolog- och robotspecialist, men denna tas överhuvudtaget inte upp vare sig i Kryh eller centralt i region Skåne. Utredningen undanhölls dessutom från oppositionen i nästan ett år! Slutsatserna var antagligen inte i linje med vad man redan beslutat om...

I denna utredning framgår att man 2008 opererade 100 prostatacancerpatienter på CSK för att året efter helt upphöra då all sådan kirurgi flyttats till Malmö/Lund. 

Med känd katastrofsituation på CSK sedan dess.

Enligt denna utredning finns följande underlag för robotkirurgi på CSK:

Dagens situation: 120 patienter med tarmcancer och 100 med gynekologisk cancer, det vill säga 240 fall årligen.

Med robot på plats kan alla urologiska fall tas tillbaka till Kryh, varvid tillkommer cirka 120 prostatacancer, vilket gör sammanlagt 360 fall per år.

Vid fullt utnyttjande beräknas cirka 460 operationer per år inom tarm-, gynekologisk och urologisk cancer inom Kryh! Detta ger en besparing av vårddygn på närmare tio miljoner kronor varje år.

När ska politiker begripa att en investering inte bara är en utgiftspost utan även ger ett mervärde i form av ett stort antal sparade vårddygn, som kan  ges till andra patienter. Varje vårddygn i Skåne kostar cirka 13000 kronor. 

Sjukvården styrs ju sedan 1992 i Sverige enligt industritänkande, men av någon osannolik galenskap – utöver att likställa vård av sjuka människor med biltillverkning – så ser man bara på utgifterna och aldrig på vad man får tillbaka. En ekonom med mångårig erfarenhet från just industrin tog sig för pannan när han hörde hur politikerna bortser från intäkter av robot. ”Det här är ju en panginvestering som betalar sig redan efter två år!”

Men våra politiker framhåller varenda gång hur dyr roboten är... Aldrig ett ord om lönsamhet. Robotkirurgin introducerades i Sverige för drygt tio år sedan och har slagit igenom stort på grund av mindre komplikationer, skonsammare och säkrare operation samt snabb återhämtning.

Detta har gjort att en klar majoritet av dessa canceroperatioiner i dag görs med robotkirurgi! 

En robot på CSK skulle utnyttjas fullt fem dagar varje vecka och – inte minst – avlasta Malmö/Lund som har det så besvärligt med vårdplatsbrist…

Johan Sällström 

pensionerad kirurg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar