tisdag 2 augusti 2016

Valet kan väl inte vara alltför svårt

Är detta inte feghet?
Har man själv en eggen gräddfil, så man kan inte sätta sig in i patiens oro?
Återigen ansvariga ut och praktisera någon gång då och då på golvet!

KB Valet kan väl inte vara alltför svårt

Jan Frick, ordförande i ProVitae, har i en insändare den 20 juli, angående införskaffandet av operationsrobot till CSK, uppmanat Henrik Fritzon (S), som högst politisk ansvarig i regionen, att träda fram ur skuggorna.

Till dags datum tycks uppmaningen ha klingat förgäves. Inte ett ord från Henrik Fritzon, inte ens någon bekräftelse på att han har läst de angelägna raderna. Skuggorna tätnar, kan väl vara en lämplig slutsats.

Jag har full förståelse för om Henrik Fritzon i sin position är överhopad av arbete, men ingen kan acceptera om tystnaden skulle bero på bristande engagemang. Oavsett skäl så tycks frågan ligga helt i händerna på Kryhs ordförande Maria Nyman Stjärnskog (S), som i sitt svar bland annat skriver: ”Behoven av operationsrobotar i Region Skåne är mycket noggrant utrett.”

Svaret ger oss anledning att backa bandet. 

Maria Nyman Stjärnskog har helt rätt. Robotfrågan är mycket noggrant utredd, men det förefaller avse området Lund-Malmö-Helsingborg. Den intresserade kan läsa Regionstyrelsens beslutförslag 2015-08-16, dn 1500767. Utöver beslut om att flytta en operationsrobot från Malmö till Helsingborg framstår det, åtminstone för en lekman, vara ett genomarbetat beslutsunderlag beträffande behovet av uppdaterade och förbättrade modeller, inte minst på grund av utvidgade användningsområden.

Hur är då beslutsunderlaget för CSK? I protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde den 29 oktober 2015, § 52 initiativärende, Dn 1503339 uppdrogs åt förvaltningschefen att utreda robotfrågan. Initiativärendet som inlämnades av KD, C och M fick stöd av FP och SD. Vilken uppfattning hade S och MP? Utredningen skulle genomföras snarast möjligt, dock senast i mars 2016.

Enligt protokoll från Kryhs sammanträde 2015-12-16, § 56, gav Martin Laurell och Lars Blixt information i ärendet. Vad informationen innebar framgår inte, men om det står för redovisning har nog robotfrågan handlagts i ett snabbspår. 

Maria Nyman Stjärnskog skriver att en robot finns med i Kryhs investeringsplan, men nämner inget om vilket år den skulle kunna vara på plats. Jag förmodar att en investering i denna storleksordning måste beslutas av Regionstyrelsen. Om inte Kryh i sitt äskande bemödar sig om att lägga fram ett väl genomarbetat underlag, är nog utsikten för ett godkännande obefintlig.

ProVitae har av förtvivlade cancerpatienter och anhöriga fått åtskilliga exempel på hur vård och omhändertagande fungerar. Om Kryh av ekonomiska skäl måste välja mellan garanti för EM i handboll på 18 miljoner eller en robot, så kan väl mänskligt att döma inte valet vara alltför svårt.

Carl-Erik Larsson
Hammar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar