fredag 7 oktober 2016

Hur ser PERSONAL och MEDBORGARDIALOGEN ut i KRISTIANSTAD??

Skriv du också under, det gäller oss alla: 

VI ÄR INTE EMOT FÖRÄNDRING – VI ÄR EMOT FÖRSÄMRING!
Läste på Facebook mycket relevant och klart inlägg relaterat till nedanstående artiklar från Kristianstadsbladet ångande den s.k. "Kristianstadsmodellen":

Läs detta mycket relevanta inlägg och sprid det till så många som möjligt .
Det gäller oss ALLA!
För eller senare är vi alla behov av vård eller omsorg och det gäller inte minsta för ALLA som jobbar med detta och skall ta hand om oss ALLA!

Citat från Facebook:
"Malin Kemgren


Är det ingen mer än jag som blir förbannad på hur vi hela tiden idiotförklaras av dem som bestämt detta över våra huvuden?
I en intervju med Boel Steen, HR-chef och Nicolaj Håkansson, verksamhetschef Östra området, står "Alla vet inte heller att den som arbetar deltid får en lägre pension som äldre." Ja vi är ju så lågutbildade så det är klart att vi inte förstår det!
I gårdagens Krstdbladet där Magnus Jönsson, projektledare för Krstdmodellen uttalade sig: "menar att det finns flera missförstånd kring genomförandet." Vad har vi missförstått?!
Magnus säger även "Det här har uppfattas som något väldigt negativt när det i grunden är bra saker som varit mycket efterfrågade. Det möjliggör att gå upp till heltid och ta bort delade turer." Detta är argumenten som allmänheten får höra och självklart är det är väl inte många som kan ha något emot möjlighet till heltid o få bort ev delade turer och visst måste det låta konstigt i utomståendes öron att vi skulle vara emot det!
Vidare säger Magnus: "man ska vara självförsörjande inom en "familj" som kan bestå av två till tre enheter, så borde det rimligen leda till färre nya ansikten."
Hm jag vet inte i vilken skola Magnus lärt sig räkna men min matematik säger mig att 4 är färre än 26! ( vilket det blir på min arbetsplats, 4 timmisar byts ut mot 26 familjemedlemmar).
Magnus vart tog begreppen "vänner" och "bekanta" vägen i din förklaring till tidningsläsarna?

Och varför finns begreppet "bekanta" över huvudtaget när vi hela tiden får höra att det kommer aldrig att bli aktuellt?
Så fort vi som personal tar upp "men bekanta då?", så viftas detta bort med att vi målar faan på väggen!
I vår lilla tidning "Om oss" nr4/2016 står "-Du ska alltid veta NÄR du ska arbeta,....."
Men vad hände med våra sk "fridagar"?
Du kan inte längre planera ditt privatliv efter de hål du har i ditt schema ( vilket jag antar att de flesta av oss gör oberoende av vad vi arbetar med).
Nej våra lediga dagar behöver inte alls betyda att vi är lediga.
Kräver verksamheten att du flyttar ditt resurspass till en dag då du enligt ditt schema är ledig så kommer så att ske.
Oj jag får inte glömma att nämna att du har ju hela 14 dagars framförhållning när du vill planera din fria tid!
Grattis det är ju väldigt generöst, eller..?
"Behov i centrum" står det i "Delrapport- Kristianstadsmodellen".
Men vems behov sätts i centrum?
Vi som jobbar på golvet är nog ganska övertygade om att det är kommunens ekonomiska behov som prioriteras, inte våra kunders behov!

Vårt arbete handlar om så mycket mer än att bara se till att våra kunder är hela, rena och mätta! Var finns förståelsen för vilka behov vi ska tillgodose, det är människor, unika individer vi tar hand om!  "

        
KB160923: Fortsatta protester mot arbetsmodell

Missnöjet med Kristianstadsmodellen fortsätter. Nu kallar omsorgspersonal till demonstration på Stora Torg lördagen den 1 oktober.

– Vi hoppas att så många som möjligt sluter upp. Vi som arbetar i omsorgen, anhöriga till brukare och anhöriga till oss, för det här påverkar ju alla, säger Elin Egevad, boendeassistent på ett serviceboende i kommunen.

Elin Egevad är också en av åtta personer som måndagen efter demonstrationen ska träffa omsorgsnämndens ordförande Marianne Eriksson (S) och framföra sin syn på Kristianstadsmodellen. Bland de åtta finns personal från äldreomsorgen, grupp- och serviceboenden samt anhöriga.

– Vi tror ju inte att detta kommer att fungera över huvud taget. Modellen ser jättebra ut på pappret, men verkligheten säger något annat. Det ser vi som jobbar på golvet.


Personalen har startat en diskussionsgrupp på Facebook, med - i skrivande stund - 1 204 medlemmar. En protestlista på Internet, "Vi är inte emot förändringar - vi är emot försämringar", hade på torsdagen undertecknats av 501 personer.

– Grundtanken om heltid för alla är bra, men inte sättet man inför det på, säger Elin Egevad. Dessutom är vi kritiska till resurspassen som innebär att man kan få jobba var som helst. Jag kan få jobba med personer som jag inte vet något om. Det finns en väldig oro kring detta.

Protesterna mot Kristianstadsmodellen innehåller också kritik mot Time care, ett bemannings- och schemaverktyg som kommunen har köpt in för att hantera det nya arbetssättet.

KB. ”Har blivit uppfattat som något negativt”

Missuppfattningarna är många kring Kristianstadsmodellen, anser man på omsorgsförvaltningens HR-enhet.

Kristianstadsmodellen är ett samlingsnamn på flera projekt som just nu pågår inom omsorgsförvaltningen för att kunna genomföra avskaffandet av delade turer och heltid för alla. Modellen har fått hård kritik från personal inom omsorgen som är den verksamhet som påverkas mest av förändringarna. Men det har också väckt oro bland anhöriga till boende på bland annat vård- och omsorgsboenden. Delvis handlar det om risken att personal ska tvingas flytta runt på olika boenden och att de boende därmed får möta ny personal oftare.

Men det här stämmer inte, förklarar Magnus Jönsson, projektledare för Kristianstadsmodellen. Han menar att finns det flera missförstånd kring genomförandet.

– Det här har blivit uppfattat som något väldigt negativt när det i grunden är bra saker som har varit väldigt efterfrågade. Det möjliggör att gå upp till heltid och vi tar bort delade turer. Timbankstiden som många har upplevt som stressande när de måste jaga timmar för att få ihop sin sysselsättningsgrad tas också bort.

I stället införs så kallad resurspass. Den tiden används till att täcka upp först och främst på den egna arbetsplatsen och i andra hand på närliggande enheter, till exempel ett annat boende. Två veckor innan vet personalen när de har sina resurspass.

– Precis som hela modellen är det i enlighet med det centrala kollektivavtalet. När vi tar bort delade turer och timbankstid så behövs en ny form av flexibilitet någonstans och det är resurspassen. Kundernas behov måste vara i centrum och vi måste finnas där på de tider kunderna behöver oss, säger Magnus Jönsson.

Enheterna (boenden eller hemtjänstgrupper till exempel) kommer att delas in i olika grupper kallade ”familj”, ”vänner” och ”bekanta”. Med ”familj” menas de enheter som ligger nära varandra och det är i första hand där personal kommer att vikariera vid behov.

Den här modellen innebär i stället färre nya ansikten för kunderna, förklarar Magnus Jönsson.

– I dag har vi cirka 300 årsarbetare som timvikarier och som snurrar runt inom omsorgsförvaltningen. Om man jämför detta med Kristianstadsmodellen där man ska vara självförsörjande inom en ”familj” som kan bestå av två till tre enheter, så borde det rimligen leda till färre nya ansikten.

Självförsörjande innebär att enheterna täcker upp för varandra vid behov med ordinarie personal och med hjälp av resurspassen. Det här arbetssättet kan innebära att fler anställda behövs. Möjligheten finns alltså för timvikarier att få en anställning.

I september nästa år ska heltid för alla (och möjligheten att jobba deltid) vara infört i hela kommunen. Det sker etappvis under 2017. Inom omsorgen börjar man i februari med bland annat Nya och Gamla Tollaregården. De delade turerna avskaffas samtidigt.

– Det är en tajt tidsplan och vi har många deltidsanställda i omsorgen. Men det ska gå, säger Magnus Jönsson.

FAKTA:

Ny arbetsmodell
  • Den 19 april 2016 tog kommunfullmäktige beslut om att införa heltid för alla tillsvidareanställda i kommunen.
  • Detta samt avskaffandet av delade turer var en del i den styrande majoritetens politiska inriktning för den här mandatperioden.
  • Heltid ska vara normen med möjlighet att ansöka om deltid.
  • Rätt till heltid genomförs under 2017. Under samma tid ska omsorgsförvaltningen även genomföra avskaffandet av delade turer.
  • Inom omsorgen ska allt vara genomfört i september 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar