måndag 3 oktober 2016

Backar efter protesterna

KB: Backar efter protesterna 

Kommunledningen backar efter den massiva kritik de såg vid lördagens demonstration mot Kristianstadsmodellen.

Över 300 personer hade samlats utanför Bånken på lördagsförmiddagen. Upprörda, arga, besvikna och irriterade över det som kallas Kristianstadsmodellen.

– Det innebär att alla måste gå upp till heltid. Sedan ska man få ansöka om att få jobba deltid. Men det är inte säkert arbetsgivaren godkänner det, för det är upp till verksamhetens behov, sa Sandra Skoog, som själv jobbar som personlig assistent.

En av initiativtagarna, Kicki Sellgren, gick omkring klädd i särk och med skylten "Kristianstadsmodellen - vår tids slaveri". I en barnvagn bar femåriga Inez Egevald skylten "Min mamma är inte en slav".

– Jag ska träffa dem på måndag och få veta mer om modellen. Vi är inte emot heltid. Men det blir våra arbetsgivare som helt bestämmer vilka som ska få jobba deltid. Jag jobbar själv deltid och är nöjd med det, sa Elin Egevad.

Med slagord som "ner med modellen, vi får ta smällen" fick demonstrationståget många nyfikna lördagsflanörer att stanna upp och nyfiken titta när det drog igenom centrala Kristianstad. En dansk besökare frågade: Vad protesterar de emot?

– Att alla ska få jobba heltid.

– Hur kan man protestera mot det? undrade han.

Kanske satte han fingret på den ömma punkten. För informationen om vad kommer att gälla verkar inte ha gått fram, många har gjort egna tolkningar av vad modellen går ut på och en del är förbannade över att kommunen kallat deras olika arbetsområden för "familjen, vänner och bekanta".

– Det är personligt, vi avgör själva vilka vänner och bekanta vi har, var det en demonstrant som sa.

– Problemet är att ingen har talat om för oss vad som gäller. Vi är inte emot förändringar, men vi är emot försämringar, sa Carina Nord.

Efter marschslutet och vid återsamlingen gick bland andra kommundirektör Christel Jönsson och nye förvaltningschefen för omsorgen, Camilla Gärdebring, samt ordföranden Marianne Eriksson ut och pratade med några av demonstranterna. Samtidigt hade ett gäng demonstranter gått in i Rådhuset som hade öppet hus, och träffade på Pierre Månsson (L) som de ställde frågor till.

Christel Jönsson betonade att man nu ska göra ett omtag i modellen.

– Vi tar till oss av de synpunkter som förts fram här i dag och ser hur det engagerar många.

– Nu ska vi stanna upp i processen och göra om, göra rätt inom omsorgen. Vi får sätta oss ner och diskutera det här, hur vi går vidare och var det har blivit fel, sa hon till några av demonstranterna.

Men hon underströk också att modellen inte ska skrotas:

– Vi har ett kommunfullmäktigebeslut på att det ska genomföras, och det gäller i hela kommunen.

  
Vad tycker Du?  
Kommentera gärna allt för Sverige. 
Att leva är att ta ställning. Sverige skall utvecklas genom en öppen dialog. 
Tack!

Det hade varit klädsamt och bra för Sverige, om någon politiker, som ofta säger vi måste bliva bättre att kommunicera och föra dialog med våra medborgare. Kommentera inläggen, som säkert har både fel och rätt. Du får gärna bjuda in någon att kommentera. Denna blogg är politiskt obunden. Tack ska du ha för din hjälp.

Opinion Protest för god pension i Sverige !

_______________ 
  Upprop ! Förändra etiken o. moralen i Sverige!
Nu har vi har fått nog och vi vill ha rättvisare i Sverige!
Sätt ner foten!
Klicka
Namninsamling för Förändra moralen i Sverige!

Jag har placerat min blogg i Kristianstadbloggkartan.se!


Läs även andra bloggares åsikter om :
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar