onsdag 21 september 2016

Ansvar för 55 miljoner av REGION SKÅNE!

Hur hanteras en affär värd ca.
55 miljoner kronor i Region Skåne?

Hur ser ansvaret ut i regionförvaltningen och ytterst är det de folkvalda politikernas ANSVAR gentemot REGIONINVÅNARNA i Region Skåne?
 

KB: Regionbeslut fick underkänt av kammarrättenKammarrätten underkänner regionstyrelsens beslut om att uppgradera journalsystemet Melior. Det har brutit mot lagen om offentlig upphandling och upphandlingen ska göras om.

Men i praktiken kommer domen inte att ha någon större betydelse, då en annan upphandling av journalsystemet redan har gjorts och denna inte har överklagats, uppger Lars Kristensson, direktör för medicinsk service i Region Skåne.

Bakgrunden är ett beslut av regionstyrelsen i oktober, som innebär att man skulle uppgradera det befintliga journalsystemet inom vården, Melior, till Melior+. En affär värd omkring 55 miljoner kronor.

En konkurrent till Melior, CGM (Compugroup Medical Sweden AB), ansåg att beslutet var en direktupphandling, och att regionen då stridit mot LOU, lagen om offentlig upphandling. Genom att kontraktet tilldelats direkt har regionen fråntagit CGM möjlighet att delta i en regelrätt upphandling, var argumentationen.

Företaget förlorade dock i första instans, förvaltningsrätten. När det överklagade till kammarrätten fick företaget dock juridiken med sig.

Rättens ledamöter ansåg att regionstyrelsens beslut var en del av en påbörjad upphandling, och att denna bröt mot LOU då CGM inte fick lämna anbud. Upphandlingen ska därför göras om.

– Det här är en komplicerad dom. Man har tolkat regionstyrelsens beslut som en upphandling, som ska göras om. Men det var aldrig avsikten med beslutet att göra en upphandling, vilket gör detta till en icke-fråga, säger Lars Kristensson.

– Samtidigt tolkar vi att den formella upphandlingen som har genomförts ligger fast, och den är genomförd i enlighet med LOU.

Det innebär att arbetet med att uppgradera och förnya till det de kallar "framtidens vårdinformationssystem" nu fortsätter. Tanken är att det ska vara genomfört om tre år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar