lördag 17 september 2016

Kryh går mot -216 miljoner MINUS i resultat

Reflexion vilken ekonomisk kunskap har våra politiskt valda politiker i Region Skåne???

Vad betyder patienten och personalen i jämförelse politiker arvoden, hur ser denna besparing ut för politiker kostnaderna??

Vilka besparingar och effektiviseringar görs i administrationen?


KB Kryh går mot -216 miljoner( OBS MINUS) i resultat

Trots handlingsplaner och tillgänglighetspaket går sjukvårdsförvaltning Kryh mot ett fortsatt underskott på flera hundra miljoner kronor. Nu önskar nämnden mer pengar från regionen.

Kryh, sjukvårdsförvaltningen för Kristianstad, Ystad och Hässleholm, går mot fortsatt stort underskott. Prognosen visar nu på ett resultat om -216 miljoner, vilket är 224 miljoner sämre än vad som har budgeterats.

Det finns en handlingsplan för Kryh, med olika åtgärder som ska spara pengar. Det handlar bland annat om att minska beroendet av hyrpersonal, optimera arbetsscheman, ha färre andel sjuksköterskor i förhållande till andelen undersköterskor, bättre planering och utnyttjande av operationssalar och operationsteam, samt att få utföra fler behandlingar inom ramen för tillgänglighetspaketet, och då få högre ersättning av Region Skåne.

Ytterligare en åtgärd som nu görs för 2017 är läkemedelsgenomgångar. Målet är att hälften av alla inom slutenvården som är 75 år eller äldre och har minst fem olika läkemedel ska få en genomgång av en tvärprofessionell grupp, med läkare och apotekare. Syftet är att minska antalet patienter som får vård på grund av olämpliga läkemedel.

Reflexion m.a.o. en anklagelse för läkar professionen om fel medicinering!

Tidigare undersökningar har visat att genom att satsa en miljon på sådana åtgärder kan tio miljoner frigöras till annan vård. Enligt beslut i fredagens Kryh-nämnd ökas nu andelen klinikapotekare från 3,3 till 5,8 bemannade tjänster.


Ekonomin var en av huvudpunkterna under mötet. Nämnden tog nu beslut om att skicka med ett yrkande uppåt i politikerhierarkin, om att de behöver reellt ökade anslag för att kunna få en ekonomi i balans.

– Alternativet är att skära ned drastiskt på personalen. Då måste vi stänga en massa verksamheter, det är ingen intresserad av. Det har inte kommit något sådant yrkande från alliansen heller. Vi behöver ökade intäkter i form av en skattehöjning, säger nämndsordföranden Maria Nyman Stjärnskog (S).

Per Einarsson (KD), andre vice ordförande i nämnden, håller delvis med:

– Vi påtalar behovet av ett uppräknat anslag för 2017. Men vi tror inte att det handlar om att höja skatten enbart, utan att det finns andra steg att ta. Det är därför vi vill ge förvaltningschefen i uppdrag att återkomma med fler åtgärder, det är på förvaltningen man vet bäst, säger han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar