onsdag 14 september 2016

Dog i väntan på intensivvårdsplats på CSK

KB Dog i väntan på intensivvårdsplats på CSK

En medelålders man dog på CSK i väntan på en intensivvårdsplats. Händelsen inträffade 2014, men först nu är utredningen klar och lämnas över till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

CSK har nu lex Maria-anmält händelsen för att få den granskad av IVO.

Det rör sig om en man med funktionsnedsättning som kom in till akuten med kraftiga andningsbesvär. Han kunde själv inte meddela sina besvär ordentligt och en personlig assistent som var med kände inte till hela mannens sjukdomshistoria.

Med hjälp av tillkallad specialist frigjordes luftvägarna, men mannen behövde intensivvård. I avvaktan på ledig plats fick han stanna på akuten. Där missades ett pågående tarmvred hos mannen. Det upptäcktes först någon timme senare när mannen passerade en skiktröntgen på väg till IVA, intensivvårdsavdelningen. I samma veva blev patientens tillstånd värre och han avled.


– Just den natten hade vi åtta patienter på sex platser på IVA och en stor del av vår personalstyrka engagerad, säger Mats Molt, chefläkare på division kirurgi inom sjukvårdsförvaltning Kryh.

– Samtidigt så var det fullt i övriga regionen och det var tveksamt om vi vågat transportera patienten till annat ställe även om det funnits plats, säger han.

Den interna utredningen har tagit tid då det varit många olika enheter inblandande.

– Det blir logistiskt bevärligare och i särskilt grava fall, som det här, vill jag ha hög utredningskompetens. Då måste man ibland invänta att den blir ledig.

I kölvattnet av detta pågår en regional översyn om antalet IVA-platser i Skåne, säger chefläkaren. Det rekommenderas att man ser över det en gång till, och det ska även utredas om det behövs intermediära vårdavdelningar, som ses som ett mellanting mellan IVA och vanliga vårdavdelningar, där det finns högre övervakning.

– Vi tror oss behöva en sådan mellannivå. En sådan utredning är på gång, och beräknas kunna överlämnas till Kryhs förvaltningsledning i november.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar