lördag 10 september 2016

Missnöje med nya arbetstider i omsorgen

Det gäller att skilja på sak och person och föra fram sin åsikt!

 KB Missnöje med nya arbetstider i omsorgen

Det jäser ordentligt inom omsorgen i Kristianstad. Personal är förbannade både på kommunen och facket när den så kallade Kristianstadsmodellen införs.

– Det är ingen som har frågat oss anställda om vi vill ha det här systemet. Det är en sanslös överkörning, säger en anställd.

Framför allt är det de så kallade resurspassen som upprör. Det framkommer när Kristianstadsbladet träffar sex anställda från olika gruppboenden inom omsorgsförvaltningen på tisdagen.

Resurspassen innebär att alla anställda får upp till 20 procent av sin arbetstid förlagd på en arbetsplats som inte är klar från början. Den anställde vet att denne ska jobba, men inte var. Resurspassen ska användas för att täcka upp där det behövs.

– Många av oss har börjat som timvikarier och då fått springa runt på olika arbetsplatser. Men nu har jag en fast placering där jag vill vara. Jag har sprungit färdigt! säger en av dem.

– På min arbetsplats har vi haft ett fåtal vikarier under många år, och de är kända bland de boende. Nu vet vi inte vad som kommer att hända, med ny personal hela tiden, konstaterar en annan.

Men det finns ytterligare delar i det nya systemet som inte är populära. Bland annat slopas timbanken, som har gett anställda möjlighet att spara inarbetad tid för att ta ledigt vid behov. Dessutom begränsas arbetspassen i tid, till som längts tio timmar.

– Vi som jobbar natt har i dag arbetspass som är över elva timmar. Begränsar man passen innebär det alltså att jag måste arbeta fler nätter för att få ihop min årsarbetstid.

– För oss finns det bara ett ord för det här, vi blir livegna.

På Facebook finns nu sidan "Vi är inte emot förändring - Vi är emot försämring" med - i skrivande stund - 654 medlemmar. Därifrån nås också protestlistan som över 200 personer skrivit under sedan i måndags.

De sex som vi träffar betonar att de inte är emot att rätten till heltid införs eller att de delade turerna slopas. Men de reagerar på att de inte har fått vara med och påverka hur ett nytt system ska se ut. Och de är också förbannade över att de inte har blivit informerade.

Den kritiken träffar också facket. Leif Sivtoft, som sitter i projektgruppen för Kristianstadsmodellen för Kommunal, fick ta emot mycket kraftig kritik vid ett fackmöte i förra veckan.

– Det här kommer att leda till massflykt från facket om det införs. Jag kommer personligen att få lägre inkomst, och fackavgiften blir det första jag kommer att dra in på, säger en av de anställda.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar