fredag 16 september 2016

Nekades ambulans trots tarmvred – IVO kritisk

KB: Nekades ambulans trots tarmvred – IVO kritisk

Den 46-årige Kristianstadsbon hade fruktansvärda magsmärtor men nekades ambulans. Väl framme på sjukhuset upptäcktes att han hade ett livshotande tillstånd.

Händelsen inträffade i våras, då mannen ringde SOS Alarm för att få hjälp. Men han nekades att få någon ambulans, då SOS-operatören inte ansåg att mannen hade tillräckliga smärtor. I stället fick han hjälp av en anhörig som körde in honom till akuten.

– Jag var orkeslös, hade svårt att gå på grund av smärtorna som jag haft i flera timmar. Väl inne på sjukhuset undersökte de mig och konstaterade att jag hade tarmvred, som är ett livshotande tillstånd, skriver mannen i sin anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Mannen opererades direkt och klarade sig. IVO som utrett ärendet är kritisk till SOS och skriver i sitt beslut:

"IVO bedömer att vården vid telefonsamtal till SOS larmcentral i Malmö inte varit rimlig i förhållande till patientens symtom och vårdbehov."

IVO anser vidare att vården inte var adekvat, och att mottagande operatör och sjuksköterska borde ha ställt fler frågor om mannens tidigare sjukdomar och nuvarande symtom innan de bedömde att han inte behövde någon ambulans. Vården har därmed inte varit förenligt med kravet på en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård.

– Finns ingen anledning att denna tjänsten ska finnas kvar om man inte ens kan nyttja det när den väl behövs, skriver mannen i sin anmälan om SOS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar