onsdag 14 september 2016

Inhyrd personal fortsatte att öka

KB Inhyrd personal fortsatte att öka

Första sju månaderna i år har Kryh betalat över 55,8 miljoner kronor för hyrläkare och hyrsköterskor. En ökning med 28 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Sammanställningen har tagits fram inför Kryhs nämndsmöte på fredag, då politikerna ska diskutera vad som ska göras för att minska kostnaderna för inhyrd personal inom sjukvårdsområdet för Kristianstad, Ystad och Hässleholm.

Flera åtgärder har redan startats och andra är på gång. Exempelvis förbereds nu EU-läkare för en kommande anställning vid flera vårdcentraler. Tre blir klara i år, däremot kommer utbildningen förändras något då Socialstyrelsen numera ställer nya krav på kunnigheter i svenska för europeiska specialister.

Man ska också se över arbetsmiljön för läkare som jobbar in primärvården (vårdcentraler och liknande), så att de kommer att få 80 procent patienttid, samt 20 procent arbetstid åt forskning, handledning, kvalitetsarbete och liknande. Detta tros kunna underlätta rekryteringen.

Det ska även bli mer utbildning i schemaläggning för att optimera resurserna och kunna anpassa scheman till produktion, operationskapacitet och budget. En övergång till en bemanningsmix med 40 procent sjuksköterskor och 60 procent övrig personal planeras också genomgripande.

Ytterligare en åtgärd är riktad rekrytering på Island för primärvården. Isländska ST-läkare ska få göra sin utbildning i Sverige, och förhoppningen är att de senare ska stanna kvar, särskilt i nordöstra Skåne.

Kryh vill även öppna för sommarjobb för svenskar som läser till läkare i andra EU-länder, och erbjuda fyra veckors praktik för läkarstudenter som gjort 8-10 terminer av sin läkarutbildning.

Det finns också ett förslag om att vårdcentraler som inte varit i balans på flera år och är beroende av hyrläkare ska avveckla hyrläkare senast under våren 2017.

Förvaltningen jobbar också med att hitta nya arbetssätt för att förhindra återinläggningar och utveckla samverkan mellan slutenvård och primärvård.

Kostnaderna för hyrläkare har under första halvåret ökat från 38,8 till 48,8 miljoner kronor, 24 procent. För inhyrda sjuksköterskor har det ökat från 3,4 till 6,3 miljoner kronor, motsvarande 86 procent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar