måndag 19 september 2016

Personalbrist hos vuxenpsykiatrin

KB: Personalbrist hos vuxenpsykiatrin

Vuxenpsykiatrin i Kristianstad går på knäna. Av 16 sjukskötersketjänster återstår 8, och en facklig uppger att personalen uppmanas att jobba ensamma även på psykakuten.

Signaler har kommit från flera olika håll om att det är problem inom Vuxenpsykiatrin Kristianstad. Främst handlar det om avdelning 1, som är en intagningsvårdsavdelning där det bedrivs högintensiv vård inom psykiatrin och akutvård.

– Skyddsombudet har krävt en risk- och konsekvensanalys inför den bemanningsbrist som finns. Men har ännu inte fått någon respons om detta, säger Ingela Gjomakaj, Vårdförbundets huvudskyddsombud för Psykiatri Skåne.

En annan facklig medlem säger sig ha fått nog och har skrivit ett brev direkt till Yvonne Augustin (S), regionråd och ordförande i sjukvårdsnämnd Sund som hanterar psykiatrin i hela Skåne.

"Av 16 sjuksköterskor finns det nu bara 8 anställda, dessa då på avdelning 1. De får nu täcka upp även på psykakuten, dock ensamma då bemanningen inte ger mer utrymme. Medarbetarna slår larm och anser att det är både fara för medarbetare och patienter, flera har slutat och jag har fått in varningar om att fler är på väg om inget görs nu, akut", står det i larmbrevet.

Där påtalas också att skyddsombud krävt åtgärder som ännu inte vidtagits, och att medarbetare som vänt sig till Vårdförbundet hotas för arbetsvägran om de inte ställer upp och jobbar ensamma.

– Jag är chockad över situationen. Anledningen till att jag skriver till dig är att jag har fått nog, jag tänker inte längre gå mellanvägen eftersom inget ändå händer. Jag tänker personligen lämna yrket och Region Skåne, det är en fantastisk lättnad, tyvärr gör många andra det också, skriver den fackligt aktive.

Ingela Gjomakaj säger att även de har fått signalerna och att de talar med skyddsombuden lokalt om hur man kan gå vidare.

– Vi önskar att det upprättas en konsekvensanalys vilket arbetsgivaren ska göra. De har också skyldighet att göra en riskanalys angående patientsäkerheten, någon sådan har vi inte sett ännu.

Begäran gjordes den 9 september och arbetsgivaren hoppas nu att de kan inleda arbetet med en sådan nästa vecka.

Peter Södergren är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin Kristianstad. Han känner inte igen den bild som målas upp.

– Det där är inte min uppfattning. Under de sista åren har vi ökat bemanningen på avdelning 1 och akuten rätt så rejält, nu har vi en grundbemanning om sju medarbetare dagtid, varav tre sjuksköterskor. Nattetid är det fem i grundbemanningen.

Däremot har det varit svårt att rekrytera framför allt sjuksköterskor, och de har en brist på 3-4 stycken.

– Vi löser det just nu med hyrsköterskor, för att säkra upp bemanningen. Sedan är vi sårbara vid sjukdom. Då får vi ställa frågorna om någon vill jobba över, men grunden är att det ska ske på frivillig basis. Det har också hänt att någon beordrats till att stanna kvar, men det hör inte till vanligheterna. På natten kan det vara en sjuksköterska, men då ingår man i ett team om fem personer, så man jobbar inte ensam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar