lördag 10 september 2016

Sjukvårdsnämnd får minskad roll !!!!!

Märkligt, vad har vi dessa nämnder till och vad kostar detta slöseri?

KB Sjukvårdsnämnd får minskad roll

Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att tappa bestämmanderätten över de tre sjukvårdsnämnderna som finns i Region Skåne.

Det är en direkt följd av den kritik som revisorerna i januari riktade i en rapport om den nya politiska organisationen i Skåne. Revisorerna kritiserade bland annat att det fanns ett otydligt ansvarsförhållande mellan hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN), regionstyrelsen och de tre sjukvårdsnämnderna Kryh, Sus och Sund.

HSN är överordnad de tre sjukvårdsnämnderna och har direktiv- och initiativrätt mot dessa. Det skapar en otydlighet och ansvars- och rollfördelningen bedöms inte vara tillräckligt tydlig.

Detta har i sin tur gjort att nämnderna tagit sena eller inga beslut alls i lägen som borde ha krävt snabbare reaktion, enligt revisorerna, exempelvis om budgetbalans.

Oaktat om nämnden är över- eller underordnad någon annan finns ett eget ansvar i nämnden för just budgeten, som har beslutats av regionfullmäktige. Det reglemente som finns idag befriar inte de tre sjukvårdsnämnderna från detta ansvar. Därför föreslås nu reglementet skrivas om så att ansvaret tydliggörs mer.

Där föreslås också att de tre sjukvårdsnämnderna inte längre ska vara underställda HSN, Det skulle ta bort varje tvivel om det budgetansvar och den skyldighet att agera för en budget i balans som ligger på nämnderna.

Även om HSN inte längre blir överordnad nämnd ska den ändå fortsätta att ha det övergripande ansvaret för och utvecklingen av hälso- och sjukvården i Skåne. Den nämnden ska fortsatt ansvara för bedömningar av samlat behov, och förelså en sjukvårdsbudget till varje nämnd, som fullmäktige sedan fastställer. Det ska också finnas möjlighet för sjukvårdsnämnderna att yttra sig i principiella frågor som kan påverka verksamheterna.

Det föreslås också att ansvar för dialog med kommunerna förs över från en särskild beredning till respektive sjukvårdsnämnd.

Det nya reglementet ska också poängtera att budgeten är det viktigaste styrinstrumentet. Det innebär att nämnderna inte får fatta beslut som går utanför de ekonomiska ramarna för år två och tre i planperioden.

Förändringen kommer från regionstyrelsens arbetsutskott och ska godkännas av regionfullmäktige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar